!!

JOM DAFTAR

Kepada pelawat yang dihormati. Dimaklumkan bahawa Forum diskusi ini telah dibuka untuk pendaftaran.

Pelawat adalah disaran mendaftar bagi membolehkan pengaksesan forum sepenuhnya.  Untuk mendaftar sila klik "Register". setelah daftar tunggu approval admin. Semak dari masa ke masa inbox atau spam folder mailbox anda.

Pelawat hanya boleh melihat kategori dan tajuk topik sahaja.

JOM DAFTAR.

Oh ya...kalau nak 'donate' sila ke http://harmoni-my.org dan klik aje iklan dari nuffnang tu.....klik kat nuffnang bawah ni pun okay....Pak Ndak

CARI POSKODAuthor Topic: Soal Jawab Ilmu Tasauf & Tarekat  (Read 3052 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline abdullah azzam

 • Leftenan Madya
 • *
 • Posts: 296
 • Karma: +4/-2
 • Gender: Male
 • Last Login:July 08, 2017, 06:52:25 AM
 • Topic starter
 • Dakwah,Hijrah,I'dat & Jihad ..

 • Activity
  0%
Soal Jawab Ilmu Tasauf & Tarekat
« on: August 04, 2011, 10:22:45 PM »
Soal Jawab Ilmu Tasauf & Tarekat
-Siri 1-

MUKADDIMAH
 
الحمد لله بدام الله الذى دلت الكاءنات على كمال ربوبيته والوهيته وذاقت القلوب بنعم التجليافى شهود افعاله واسماءه وصفاته وذاته                                 
وصلوات الله وسلامه وبركاته على اول مظاهره واخر رسسله وعلى اله وصحبه فى كل لمحة ونفس عدد معلوماته                                                 

Segala puji bagi Allah swt dengan berkekalanNya Allah yang menunjukkan makhluknya kepada kesempurnaan sifat ketuhanan Nya dan merasakan ذوق   kepada hati mereka dengan nikmat tajalli pada syuhud af’al,asma,sifat dan zat Nya.
Dan selawat ,kesahjeraan dan berkat atas awal-awal pengzahiran Nya dan kesudahan pesuruhNya dan atas keluarga serta sahabat baginda pada tiap-tiap kelipan mata dan nafas dan sebilang-bilang ilmu Nya.

اما بعد

Saya menulis buku SOAL JAWAB TASAUF & TAREKAT (siri 1) ini untuk menjawab beberapa persoalan yang menjadi perbualan masyarakat sejak dahulu sehingga kini.Saya mula belajar ilmu tasauf semenjak berumur 15 tahun lagi(1972),iaitu semenjak berjumpa dengan kitab-kitab datuk saya(tok guru Abdullah Fakeh)  yang mempunyai pertalian saudara dengan Tuan Tabal,belajar dari beberapa orang guru tasauf  dan sehingga kini telah merujuk lebih 100 buah kitab tasauf,menghadiri beberapa seminar tasauf dan tarekat,mendengar kaset-kaset serta melihat beberapa video cakera padat (VCD )berkenaan ilmu tasauf   dan beramal dengan tarekat Ahmadiah Idrissiah (Sayyid Ahmad bin Idris),beramal untuk mendapat tabaruk, wirid-wirid dari tarekat Naqshahbandiah, Sheikh Abdul Qadir Al-Jailani, Sheikh Ahmad Rifai,Sheikh Ahmad Badawi, Sheikh Abu Hassan Syazili, Sheikh Ibrahim Dasuki, Ratib Hadad dan mengikut manhaj  Imam Ghazali .

Selain belajar ilmu tasauf, saya juga telah belajar beberapa kitab dalam ilmu usuluddin, feqah, tafsir al-Quran, ilmu hadis, sejarah anbia’, nahwu dan saraf dan lain-lain lagi. Hasil dari pembelajaran ilmu-ilmu tersebut, barulah dapat saya fahami bahwa ilmu tasauf ada hubungkaitnya dengan ilmu-ilmu islam yang lain dan bukan suatu penambahan ulama’ tasauf sebagaimana dakwaan setengah pihak.

Tasauf adalah ilmu untuk mengelokkan iman dan islam, mentahkikkan tauhid danmengheningkan feqah untuk mencapai maqam ihsan. Tujuan ilmu tasauf adalah untuk mencapai tauhid dengan syuhud  iaitu peningkatan dari tauhid secara menggunakan dalil aqli dan naqli (al-quran & hadis). Tasauf bukan bertujuan hendak mendapat kashaf, keramat, ilmu laduni, menjadi bomoh dan lain-lainnya, tetapi ilmu untuk membaiki hati dan mengelokkan ibadat zahir seperti solat, puasa, membaca al-quran, haji, sedekah, muamalah dan lain-lain. Inilah masyarakat perlu tahu dan dapat membezakan di antara tasauf sebenar dan tasauf palsu. Ada pun menjadi bomoh dan pengubatan menggunakan ayat suci al-quran dan sunnah, tidaklah menjadi kesalahan dan hukumnya adalah harus dengan syarat pengubatan itu tidak meminta pertolongan makhluk halus dan jin kafir (syaitan). Tujuan tasauf hanyalah menjadi hamba Allah swt (berkhidmat kepada Allah) dan mentauhidkan Allah swt. semata-mata.
Begitu juga amalan tarekat yang muktabar, yang ditakuti oleh masyarakat untuk mendekatnya adalah untuk membersihkan hati dari sifat-sifat tercela (mazmumah) dan menghiaskannya dengan sifat-sifat terpuji (mahmudah). Apabila hati sudah bersih dari sifat-siafat tercela dan dosa-dosa zahir dan batin, iman dan islam akan meningkat kepada ihsan. Ihsan itu seperti tersebut dalam hadis Jibril as ialah beribadat kepada Allah swt seolah-olah melihat Allah swt dan jika tidak dapat melihat Allah swt, Allah swt melihat kamu. Itu sahaja tujuan amalan tarekat dan bukannya masuk sesuatu tarekat itu untuk mendapat kasyaf, keramat, ilmu laduni, syuhud, dapat bergaul dengan murid-murid guru yang kaya dan ahli korporat supaya mudah dapat kerja untuk anak (rekomen), dapat projek dan sebagainya. Tidak kurang juga ramai guru tasauf yang tersasar dari tujuan di atas kerana ingin kemegahan, kasyaf, keramah, pangkat, harta dan ingin ramai murid.

Sehingga orang ramai mencari guru tasauf yang ramai ahli jemaahnya. Itu semua bukan tujuan tarekat seperti yang difahami ramai orang islam. Oleh itu, sebab utama amalan tarekat ialah untuk membaiki hati dan membetulkan niat kita agar menjadi hamba Allah swt yang sangat mengenali Allah swt (makrifat secara syuhud) dan sangat takwa kepada Allah swt. Inilah doa munajat ulama’ tasauf agar dikurniakan siddiq ubudiyah iaitu, “Ilahi anta maksudi, wa redhaka matlubi” (Tuhanku, Engkau yang ku maksudkan dan keredaanMu lah yang ku tuntut).

Terdapat juga setengah ulama’ dan ahli masyarakat mengatakan walaupun niatnya elok tetapi jika cara (tarekat) tidak betul dan menyalahi al-quran dan sunnah, ianya satu bidaah dalalah. Tarekat yang muktabar bukan suatu manhaj yang bidaah tetapi adalah suatu sunnah mutabaah (yang diikuti).
Saya telah dibaiah dengan tarekat Ahmadiah Idrissiah dari tiga cabang tarekat Ahmadiahini, iaitu:

1)   Muhammad Hizam Hamzah al-Jahil wal fakir menerima dari
Sayyid Ahmad (cucu kepada cucu Sayyid Ahmad Idris) dari
Sayyid Idris (anak Sayyid Mustafa) dari
Sayyid Mustafa (anak Sayyid Abdul Al) dari
Sayyid Abdul Al (anak kedua Sayyid Ahmad Idris) dari
Sayyid Muhammad bin Ali As-Sanusi dari
Qutubul Rais Sayyid Ahmad Idris dari
Sayidul Mursalin Muhammad Rasullullah saw

2)   Muhammad Hizam Hamzah al-Jahil wa fakir menerima dari
Sheikh Muhammad bin Sheikh Muhammad Said Al-Linggi (Ampangan) dari
Sheikh Muhammad Said Al-Linggi dari
Sheikh Muhammad Ad-Dandarawi dari
Sheikh Ibrahim Ar-Rashid dari
Qutubul Rais, Sayyid Ahmad Idris dari
Sayidul Mursalin Muhammad Rasullullah saw

3)   Muhammad Hizam Hamzah al-Jahil wa fakir menerima dari
Sheikh Muhammad Redha (anak Haji Daud Umar) dari
Sheikh Haji Daud Umar, Bukit Abal dari
Sheikh Muhammad Al-Azhari dari
Sheikh Muhammad Ad-Dandarawi dari
Sheikh Ibrahim Ar-Rashid dari
Qutubul Rais, Sayyid Ahmad Idris dari
Sayidul Mursalin Muhammad Rasullullah saw

Semoga mendapat barakah, madad dan sir dari amalan tarekat Ahmadiah Idrissiah ini yang dapat  membaiki hati yang kelam dan kotor ini dan seterusnya dapat meningkatkan lagi iman dan islam kepada ihsan. Amin.

Oleh itu dengan membaca buku SOAL JAWAB TASAUF DAN TAREKAT siri 1 ini, saya berharap segala kekeliruan dalam masyarakat terhadap ilmu tasauf & tarekat yang sebenar dapat diungkaikan. Jika kitab ini mendapat sambutan masyarakat, saya akan menerbitkan lagisiri 2 dengan penerangan yang lebih mendalam lagi terutama di dalam bab musyahadah, makrifat syuhudi, bahaya-bahaya alam malakut dan lahut, wirid-wirid tarekat dan berkenaan alam malakut, jabarut dan lahut yang menjadi kekeliruan dalam masyarakat berpandukan kitabRisalah Tasauf  karangan seorang ulama’ yang tersohor di Kelantan sekitar tahun 50an hingga 70an, iaitu tuan guru haji Daud bin Umar dari Bukit Abal. Akhir sekali, sekira terdapat sebarang pertanyaan dan teguran boleh dibuat kepada saya melalui no. telefon yang tertera dan boleh juga diadakan majlis ilmu untuk penjelasan secara muzakarah dan bukan secara mujadalah (perdebatan), kerana tujuan saya bukan ingin menang dalam perbincangan tetapi mencari kebenaran (al-Haq). Jika kebenaran berada di pihak tuan-tuan saya akan akur dan ikut. Semoga usaha ini mendapat rahmat dari ilahi dan atas tujuan menyebarkan ilmu jua. Sekian, milik Allah swt segala kebenaran.

Al-Fakir Ilallah Al-Ghani
Muhammad Hizam Al-Ahmadi Idrisi
353,Taman Desa Peringat
Jalan Pasir Puteh,Kota Bharu,
16400,Kelantan Darul Naim.


Bab  1                MENGENAL HAKIKAT ILMU TASAUF
 
SOALAN
Apakah definisi ilmu tasauf?
 
JAWAPAN: Dalam kitab Qawaid at-Tasauf, Sheikh Ahmad Zaruq mengatakan tasauf mempunyai dua ribu definisi dan boleh dirujuk kepada kitab-kitab tasauf muktabar untuk mengetahuinya. Beberapa definisi akan diterangkan berikutnya.


SOALAN
Mengapakah begitu banyak definisi ilmu tasauf?
 
JAWAPAN: Ini kerana keikhlasan untuk menghadapkan diri kepada Allah swt dapat dicapai dengan beramal dengan ilmu syariat. Setiap ulama’ tasauf mempunyai pengalaman kerohanian berbeza-beza dan setiap definisi berdasarkan pengalaman kerohanian masing-masing.


SOALAN
Bolehkah  diterangkan beberapa definisi oleh ulama’ tasauf?

JAWAPAN: Ibnu Ajibah berkata, ”Tasauf adalah ilmu yang dengan nya diketahui cara untuk mengenal Allah, membersihkan hati dari sifat-sifat tercela (mazmumah) dan menghiasi dengan sifat-sifat terpuji (mahmudah). Awal tasauf ialah ilmu, tengahnya adalah amal, dan akhirnya adalah kurnia."
Abu Hassan Syazili berkata, ”Tasauf adalah ilmu untuk melatih jiwa, bagaimana bersungguh-sungguh beribadat dan mengembalikannya kepada hukum hakam Allah.”
Ahmad Zaruq berkata, ”Tasauf adalah ilmu yang bertujuan membaiki hati dan menumpukan kepada Allah sahaja.”
Abu Bakar Al-Kattani berkata, ”Tasauf adalah suci dan menyaksikan.”
Dan banyak lagi definisi yang terdapat dalam kitab-kitab tasauf muktabar seperti Ihya’ Ulumuddin oleh Imam Ghazali, Risalah Qushairiah oleh Sheikh Qushairi, Al-Luma’ oleh Al-Tusi dan lain-lain lagi.


SOALAN                                                                                     
Kata tasauf berasal dari mana?

JAWAPAN: Ada yang berpendapat kata tasauf berasal dari kata shifah (sifat), sebab seorang sufi adalah seorang yang menghiasi diri dengan segala sifat terpuji dan meninggalkan sifat tercela.

Ada yang berpendapat bahwa kata tasauf berasal dari kata shafa (bersih), sebab, seorang sufi adalah bersih dari segi zahir dan batin nya.

Ada yang berpendapat bahwa kata tasauf berasal dari dari kata shufah (suffah), sebab seorang sufi mengikut ahlus suffah dalam sifat yang telah ditetapkan oleh Allah bagi mereka, sebagaimana firman Nya,
Arti nya, ”dan bersabarlah kamu bersama orang-orang yang menyeru tuhan mereka.” (Al-kahfi:28)

Dan ada lagi beberapa akar kata tasauf seperti shafwah  (orang suci), shaff (saf), shuf kasyin(bulu yang kasar).


SOALAN
Terdapat setengah ulama’ mengatakan tasauf tidak ada dizaman Nabi saw. Adakah pendapat ini benar?
 
JAWAPAN: Benar, istilah tasauf tidak ada di zaman Nabi saw. Walaupun tidak ada tetapi kandungan ilmu tasauf telah diamalkan di masa Nabi saw dan sahabat baginda seperti ikhlas beribadat, berakhlak mulia, cinta kepada Allah, sabar, tawakkal, zuhud dan
lain-lain lagi. Ia seperti juga istilah feqah, usuluddin, nahwu, saraf, tajwid tidak ada di zaman nabi saw, tetapi diterima dan diguna pakai sampai keperingkat Universiti. Tetapi bila sebut sahaja istilah tasauf dan tarekat, segera orang ramai akan mengatakan sesat, karut tidak ada di zaman nabi saw. Rupa-rupa nya masyarakat membicara perkara istilah sahaja dan tidak melihat kepada perkara yang dibicarakan. Oleh itu, lihatlah kepada apa yang dibicarakan dan bukan bertelagah berkenaan istilah bertahun-tahun lamanya.
 

SOALAN
Berikan bukti bahwa amalan tasauf sudah ada dizaman Nabi saw?
                                                                                 
JAWAPAN:  Buktinya dari hadis Jibril as, bila Jibril as bertanya tentang arti ihsan , lalu Nabi saw menjawab,
Artinya, ”Hendaklah kamu beribadat seolah-olah melihat Allah. Jika kamu tidak dapat melihat Allah, Allah melihat kamu”.
Ihsan itulah tasauf. Asas dari tasauf adalah wahyu samawi yang merupakan bahagian dari ajaran ugama, yang dibawa oleh nabi Muhammad saw. Tasauf adalah maqam ihsan. Ihsan adalah salah satu dari tiga elemen dasar ugama.
Inilah Jibril yang datang mengajar kamu tentang ugama kamu. Kata Nabi saw. Tiga dasar ugama itu ialah iman islam & ihsan.


SOALAN
Ihsan dikatakan itulah tasauf. Buktikan.
                                                                                                               
JAWAPAN : Lihatlah kepada arti ihsan. arti nya ialah, ”hendaklah kamu ibadat kepada Allah seolah-olah kamu melihat Allah. Jika kamu tidak mampu melihat Allah, Allah melihat kamu. Di dalam hadis Jibril as itu ada disebutkan ibadat, ini menujukkan bahwa ibadat tidak akan sah jika tidak ada iman dan islam. Seolah-olah itu adalah musyahadah, iaitu ibadat dalam suasana hati yang suci bersih (basirah). Melihat Allah disini bermaksud musyahadah  bukan melihat Zat Allah (kunhi zat). Ahli tasauf mengatakan musyahadah ialah dihadirkan rasa (ذوق) kebesaran Allah swt kedalam hati yang bersih. Dihadirkan rasa kebesaran Allah itu, membuatkan ahli tasauf itu merasakan sudah melihat Allah. Sebenarnya mereka tidak melihat hakikat Zat Allah, tetapi hanya syuhud sahaja. Kebesaran, kehebatan dan kesempurnaan sifat-sifat Allah dapat dirasa oleh hati. Bila hati dapat merasakan kebesaran Allah yang amat menggerunkan dan kasih kepada Allah yang amat mengasyikkan, mereka merasakan seolah-olah melihat Allah disebab tahkik atau jelas. Oleh itu pendapat dan pengalaman kerohanian ahli tasauf itu, sesuai dengan arti ihsan seperti dalam hadis Jibril itu. Dalam hadis Jibril, disebutseolah-olah lihat, dan ahli tasauf mengalami syuhud. Oleh itu tidak ada sebarang percanggahan antara ahli tasauf dengan hadis Jibril tentang ihsan .


SOALAN                 
Di surah al-A’raaf:143, ada sebahagian ayat yang bermaksud, ”Ya tuhan ku, tampakkanlah Diri mu kepada ku, supaya aku dapat melihat mu.” Adakah ini bukti boleh melihat Allah?

JAWAPAN: Ayat ini menerangkan yang Allah tidak dapat  dilihat. Bukti nya, Allah berfirman kepada nabi Musa as, ”kamu tidak sekali-kali sanggup melihat Ku. Tetapi lihatlah ke bukit (Thursina) itu. Maka jika ia tetap di tempatnya (seperti sediakala), nescaya kamu dapat melihat ku.” Di dalam surah al-A’raaf, ayat 143 ini, jelaslah Allah tidak dapat dilihat oleh sesiapa pun, walaupun nabi Musa as. Yang boleh hanyalah musyahadah  sahaja, keranamusyahadah  bukan lihat Zat tetapi hanya dihadirkan rasa (zauk) rahsia kewujudan, keagongan, kehebatan dan kesempurnaan sifat-sifat Allah swt.
SOALAN
Tuan mengatakan yang boleh hanya musyahadah jua, bukan lihat. Bolehkah tuan jelaskan berpandukan kepada surah al-A’raaf, ayat 143 tersebut?
 
Jawapan: Kita hendaklah lihat keseluruhan ayat itu, ”Dan ketika Musa datang untuk munajat dengan kami, pada waktu yang telah kami tentukan dan tuhan telah berfirman kepadanya. Berkatalah Musa as, ”Ya Tuhan ku nampakkanlah diri (Zat ) Mu kepada ku, agar aku dapat melihat Mu.” Tuhan berfirman: ”kamu sekali-kali tidak sanggup melihat ku, tetapi lihat kepada bukit (Thursina) itu, maka ia tetap pada tempat nya, kamu dapat melihat ku. ”Tatkala tuhan nya tampak bagi gunung itu, kejadian itu menjadikan gunung itu hancur luluh dan Musa jatuh pengsan. Maka setelah Musa sedar dari pengsan, dia berkata: ”Maha suci Engkau, aku bertobat kepada Engkau dan aku orang yang pertama-tama beriman.”

Tentang ayat dari surah ini, saya telah membuat rujukan dari beberapa kitab tasauf dan mendengar penjelasan dari guru saya, murshid tarekat Ahmadiah Idrissiah. Jelas dari ayat ini, kita tidak akan boleh melihat Zat Allah. Sedangkan nabi Musa as, rasul bertaraf ulul ‘azmipun tak mampu melihat Zat Allah, yang hanya boleh ialah  musyahadah sahaja. Mengikut ulama’ tasauf, bukit itu adalah kejadian Allah, dan terdapat ayat-ayat (tanda-tanda wujud nya Allah) yang tersirat disebalik kejadian bukit itu. Ayat-ayat yang tersirat itu tidak dapat dilihat dengan mata kepala kita, tetapi dengan matahati (basirah). Apabila Allah nyatakan (tajalli) Kebesaran Nya pada bukit itu, Musa as pengsan. Bagi ahli tasauf, pengsan itu di panggil dengan istilah fana. Bukit itu kelihatan bagi Musa as hancur, bukanlah dari segi fizikal hancur. Bukit Thursina itu masih wujud lagi sekarang. Hancur dalam penglihatan mata kepala Musa as, kerana mata telah menjadi lemah, apabila ruh nya menjadi kuat. Pada masa ruh kuat lah basirah Musa as mampu merasakan kebesaraan Allah swt yang ditajallikan. Ayat-ayat yang tersembunyi disebalik kejadian bukit itu, telah dapat dikesan oleh basirah Musa as dan mengalami syuhud. Lantas Musa as pengsan (fana). Apabila Musa as telah sedar dari pengsan (fana), bukanlah Musa as menjadi bingung. Jika pengsan tentulah Musa as kebingungan, tetapi Musa as telah bermusyahadah dengan Allah swt dengan matahati nya (basirah). Ketika musyahadah itulah Musa as telah mengalami fana kerana terlalu asyik kepada Allah swt. Ini dapat dilihat dari ayat itu, Musa as berkata setelah dia sedar dari fana, yang dia adalah awal-awal beriman. Bukanlah  sebelum tajalli itu Musa as tidak beriman dengan Allah, tetapi setelah dapat musyahadah, barulah Musa as yakin dengan diperlihatkan rahsia wujud Allah swt. Jika pengsan seperti kita faham, tentulah tidak dapat berkata aku lah orang pertama-tama beriman disebab bingung. Sekian, dapat saya jelaskan sekadar kefahaman yang ada. Bagaimana nak kuatkan ruh mengikut kaedah ahli tasauf & tarekat dan takrif musyahadah akan di terangkan nanti.


SOALAN
Sebahagian orientalis dan murid-murid nya mengatakan tasauf  berasal dari ajaran ugama Budha, Kristian, Hindu dan lain-lain. Adakah benar dakwaan ini?
 
Jawapan:  Jika merujuk kepada hadis Jibril, kehidupan Nabi saw dan para sahabat, tasauf bukanlah ditiru dari ajaran ugama lain tetapi bersumber dari al-quran dan sunnah Nabi saw. Sebab tujuan tasauf ialah mentauhidkan Allah, sedangkan ugama lain syirik kepada Allah. Ahli tasauf sejati tidak melihat berbilang–bilangnya Allah tetapi mentahkik EsaNya Allah swt secara zauki. Ahli usuluddin, mengenal Allah melalui dalil aqli & naqli. Jika ahli usuluddin belajar ilmu tasauf dan beramal dengan amalan tarekat yang muktabar, barulah boleh mengenal Allah secara musyahadah (zauki). Semua ahli tasauf adalah ahli usuluddin juga pada mula nya tetapi mereka telah belajar ilmu tasauf dan beramal dengan amalan tarekat, maka taraf pengenalan mereka (makrifat) telah meningkat dari taraf ilmu yakin kepada taraf ainul yaqin dan haqqul yaqin, seperti yang dialami oleh Imam Ghazali dan digelar Hujjatul Islam pada mula nya (belum lagi bertasauf dan bertarekat). Kisah Imam Ghazali ini boleh dirujuk kepada kitabnya yang bertajuk al-Munqiz min ad-Dalal (pembebasan dari kesesatan). Oleh itu dakwaan mereka itu adalah palsu dan dengki semata-mata.


SOALAN
Zaman sahabat dan para tabi’in adalah zaman terbaik dan ramai ahli tasauf (sufi) yang muncul di zaman tiga kurun terbaik ini (salaf). Benarkah dakwaan ahli tasauf ini?
 
Jawapan: Zaman sahabat Nabi saw, para tabi’in dan pengikut tabi’in adalah masa keemasan dalam islam. Nabi saw bersabda,
Artinya, ”Sebaik-baik masa adalah masa ku ini, lalu masa sesudahnya, lalu masa sesudahnya.” (HR.Bukhari dan Muslim)

Pada zaman gemilang ini terdapat juga umat islam yang sudah cinta dunia, malas beribadat. Oleh itu ada segolongan umat islam yang cuba menghidupkan kembali amalan al-Quran dan sunnah di masa Nabi saw dan sahabat, lantas mereka digelar ahli sufi atau tasauf.


SOALAN
Ahli tasauf dikatakan tidak mengikut syariat islam. Betulkah seperti apa yang dikatakan dan apakah sebenarnya fungsi ilmu tasauf?
 
JAWAPAN: Beban-beban syariat yang diperintahkan kepada manusia itulah fungsi ilmu tasauf. Kandungan ilmu tasauf merangkumi ilmu tauhid, feqah dan lain-lain. Jika kita merujuk kepada kitab Ihya’ Ulumuddin, karangan Imam Ghazali, terdapat fungsi ilmu tasauf itu.

Amal-amal yang berkaitan dengan fizikal manusia terbahagi menjadi dua jenis. Pertama,perintah seperti solat, puasa, zakat, haji dan lain-lain. Kedua, larangan seperti membunuh, berzina, mencuri, minum arak dan lain-lain.

Amal-amal yang berkaitan dengan hati juga terbahagi dua jenis: Perintah dan larangan. Yang berkenaan dengan perintah adalah iman dengan Allah, malaikat Nya, kitab-kitab Nya dan rasul-rasul Nya. Demikian juga perintah supaya ikhlas, ridha, jujur, khusyuk, tawakkal dan sebagainya. Sedangkan yang berkaitan dengan larangan adalah kufur, kemunafikan, sombong, ujub, riya’, menipu, dendam, dengki dan lain-lain lagi. Oleh itu, kata-kata yang menuduh tasauf tidak ikut syariat adalah salah. Tasauf itu lah ruh syariat atau batin syariat. Syariat hendaklah diamalkan dengan hati yang bersih, ikhlas dengan penuh cinta kepada Allah. Ibadat dengan rasa cinta terjadi sebab pengenalan terhadap Allah telah meningkat dari makrifat secara usuluddin kepada makrifat secara tasauf. Maka fungsi tasauf ialah perlaksanaan syariat zahir dan batin dan ia lebih sempurna kerana melibatkan iman, islam dan ihsan.SOALAN
Amal–amal dengan hati dikatakan lebih penting dan utama dari amal-amal lahir dalam pandangan Allah. Apa kah sebab nya dan berikan dalil-dalil dari al-Quran, hadis dan ijtihad ulama tasauf.
 
JAWAPAN : Sebab, batin adalah dasar dan sumber kepada amalan lahiriah. Rosaknya amal-amal lahir disebabkan rosaknya amal-amal batin. Seperti firman Allah,

Artinya, ”Barangsiapa mengharapkan perjumpaan dengan tuhan nya, dia mengerjakan amal soleh dan tidak mempersekutukan seorang pun dalam beribadat kepada tuhan nya.” (Al-Kahfi:110)

Oleh kerana itulah Rasulullah saw menekankan para sahabat untuk memperhatikan masalahpembaikan hati. Baginda saw juga menjelaskan bahwa baiknya seseorang tergantung kepada baik nya hati dan kesembuhan dari penyakit-penyakit yang tersembunyi. Nabi saw pernah bersabda,
Artinya, ”Ingatlah, di dalam tubuh manusia ada segumpal daging, jika ia baik, baiklah seluruh tubuh nya. Dan jika ia rosak, rosaklah seluruh tubuhnya. Sesunggoh nya, daging itu adalah hati.”
(HR Bukhari dan Muslim)

a. al-Bajuri, pensyarah jauharah at-Tauhid, mengatakan maksud sifat-sifat tercela adalah semua sifat-sifat tercela yang dilarang oleh Allah swt.

b. Didalam ihya’ ulumuddin, Imam Ghazali ada mensyarahkan bab sifat tercela (muhliqat) dan sifat terpuji (munjiat) ini. Begitu juga beberapa kitab tasauf yang muktabar yang saya baca, seperti Qutul Qulub oleh Sheikh Abdul Talib al-Makki, Risalah Qushairiah oleh Sheikh Al-Qushairi, Sayarus Salikin  oleh Sheikh Abdus Samad al-Palembangi dan lain-lain.


SOALAN
Adakah bukti dari ayat al-Quran yang menyuruh manusia membaiki hati mereka?
 
Jawapan: Dalam al-Quran pun ada menyentuh tentang pembaikian hati ini dan bukan rekaan ulama’ tasauf. Firman Allah, ”katakanlah, tuhanku hanya mengharamkan perbuatan yang keji, baik yang tampak atau pun yang tersembunyi.”
(al-A’raf :33)

Firman Allah, ”Dan jangan kamu mendekati perbuatan-perbuatan keji, baik yang tampak diantaranya ataupun yang tersembunyi.”
(al-An’am:15) Yang tersembunyi itulah hati dan  sifat-sifat  nya.


SOALAN
Adakah bukti yang menunjukkan Nabi saw, menekankan bab hati?

Jawapan: Baginda saw pernah bersabda,
Artinya, ”Sesungguhnya Allah tidak akan melihat jasad dan bentuk tubuh kamu, tetapi Allah akan melihat hati kamu (HR Bukhari)

Jadi jelas, baik tidaknya hati seseorang itu yang merupakan sumber  amal lahiriah, maka dituntut memperbaiki hati dengan membebaskannya dari sifat-sifat tercela yang dilarang oleh Allah dan menghiaskannya dengan sifat-sifat terpuji yang diperintahkan Nya.

Oleh itu hati  akan menjadi sihat dan bersih dan dia tergolong dalam orang yang selamat, menang dan beruntung di akhirat. Allah berfirman,

Artinya, ”pada hari saat harta dan anak-anak tidak berguna, kecuali orang-orang yang menghadap Allah dengan hati yang bersih (Qalbun salim)” (As-Syu’ara: 88-89)


SOALAN
Dalam surah As-Syu’ara: 88-89 diatas ada disebut Qalbun Salim. Tolong terangkan maksud Qalbun Salim yang akan mendapat perhatian Allah pada hari kebangkitan kelak.
 
Jawapan: Qalbun salim ialah hati yang sejahtera, bersih dari penyakit hati. Hati yang baik dimana dapat memerintahkan  anggota jasad menurut segala perintah Allah. Hati itu diumpamakan seperti raja dan anggota badan itu diumpamakan seperti rakyat. Jika raja baik, baiklah rakyatnya, jika raja sejahtera, sejahteralah rakyatnya. Dikatakan sejahtera kerana telah mencapai  taraf ihsan dan telah mengenal Allah (makrifat) dengan taraf ainul yaqin danhaqqul yaqin. Qalbun salim adalah hati yang Allah bukakan (tajalli) dengan rahsia wujudNya, keagungan Nya dan kesempurnaan Nya.


SOALAN
Mengapa ilmu tasauf & tarekat juga dikatakan fardu ain selain dari ilmu tauhid dan fikih?

Jawapan: Penyakit hati lah yang menyebabkan seseorang itu jauh dari Allah walaupun ibadat lahir seperti solat, puasa, zakat, haji, sedekah, qurban dan lain-lain lagi telah dilaksanakan. Jika ada sebesar zarah sahaja sifat sombong dalam hati, ibadat nya tidak akan diterima Allah swt. Nabi saw bersabda,
Artinya, ”tidak akan masuk syurga, orang yang didalam hati nya ada sedikit saja sifat sombong.” (HR MUSLIM)

Kerap kali orang tidak dapat melihat aib dan penyakit hatinya. Dia beranggapan telah sempurna kerana telah dapat beribadat  dengan banyak, pada hal dia masih jauh dari kesempurnaan. Begitu juga orang alim dalam ilmu ugama, masih jauh lagi dari kesempurnaan. Oleh itu ilmu tasauf adalah menjadi fardu ain juga keatas setiap individu muslim, walaupun dia telah banyak ibadahnya, banyak ilmu syariatnya seperti ilmu fikih, mahir dalam ilmu hadis, tahu ilmu tafsir al-Quran, pakar dalam ilmu nahwu dan saraf, bijak dalam ilmu balaghah, ilmu bayan, usuluddin, sejarah islam, tahu sejarah nabi, rasul dan lain-lain lagi. Jika hati masih penuh dengan sifat-sifat tercela seperti dengki, dendam, riya’, sombong, ujub, cinta dunia, cinta harta, cinta pangkat, cinta pujian orang dan lain–lain lagi, Allah tidak akan pandang. Oleh itu kena belajar ilmu tasauf dan beramal dengan wirid-wirid tarekat yang muktabar supaya hati menjadi bersih dari sifat-sifat tercela dan iman & islam akan meningkat ketaraf ihsan sebagaimana disebut dalam hadis Jibril itu.
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (QS 2:216)

Offline tempayan

 • Leftenan Madya
 • *
 • Posts: 420
 • Karma: +1/-2
 • Last Login:February 23, 2018, 10:25:30 PM

 • Activity
  0%
Re: Soal Jawab Ilmu Tasauf & Tarekat
« Reply #1 on: August 05, 2011, 11:45:26 AM »
Ohhh..tuan MH rupanya...rasanya teman ada satu kitab beliau..ahmadiah bukit abal

Offline meena

 • Kedet Kanan
 • *
 • Posts: 9
 • Karma: +1/-0
 • Last Login:May 14, 2014, 05:26:57 PM

 • Activity
  0%
Re: Soal Jawab Ilmu Tasauf & Tarekat
« Reply #2 on: August 05, 2011, 02:28:12 PM »
a.k.a ustaz ginger .... hehehe
apa perkembangan terbaru agaknye?

Offline sάhάjά

 • Laksamana Pertama
 • *
 • Posts: 2616
 • Karma: +26/-23
 • Last Login:February 12, 2018, 07:00:14 PM

 • Activity
  0%
Re: Soal Jawab Ilmu Tasauf & Tarekat
« Reply #3 on: August 06, 2011, 01:50:18 PM »
Krisis manhaj-manhaj... :

1- Mula-mula reasoning yg adil serta terbuka... pembuktian bahawa sesuatu susur galur fundamental fahaman itu(samada tasauf, tariqat, ...mazhab fiqah dan tauhid... parti, pertubuhan, gerakan... apa2 aje)...: adalah tidak bercanggah pada syariat Islam.

2- Lepas tu, bila audien dah agak clear... masuk lah pula pembuktian bahawa hal itu ialah Fardhu 'Ain. Siapa tak ikut berdosa selamanya.

3- Akhir sekali... siapa2 yg tak nak join boleh cari syurga yang lain dari syurga Allah.


 :scool: Si Pincang
Fortiter Fideliter Forsan Feliciter

Offline batara_karang

 • Laksamana Pertama
 • *
 • Posts: 2588
 • Karma: +69/-50
 • Gender: Male
 • Last Login:February 26, 2015, 04:15:28 AM

 • Activity
  0%
Re: Soal Jawab Ilmu Tasauf & Tarekat
« Reply #4 on: August 06, 2011, 05:04:52 PM »
Krisis manhaj-manhaj... :

1- Mula-mula reasoning yg adil serta terbuka... pembuktian bahawa sesuatu susur galur fundamental fahaman itu(samada tasauf, tariqat, ...mazhab fiqah dan tauhid... parti, pertubuhan, gerakan... apa2 aje)...: adalah tidak bercanggah pada syariat Islam.

2- Lepas tu, bila audien dah agak clear... masuk lah pula pembuktian bahawa hal itu ialah Fardhu 'Ain. Siapa tak ikut berdosa selamanya.

3- Akhir sekali... siapa2 yg tak nak join boleh cari syurga yang lain dari syurga Allah.


 :scool: Si Pincang

heh!..aku sangat tertarik pada option No. 2.........pabila Guru2 Tasauf Hilang Lolipop.........di tepi sebatang kali.......ahaks!

p/s - cari syurga yang lain dari syurga Allah????....aiya ya ya....ada chop Halal  dari Pentagon ke???
Hukum Alam tidak berebut,tidak bersaing bahkan mengalah, tetapi sempurna dan selalu menang walaupun tak berbicara namun dapat melayani semua.
Tak usah dipanggil, ia akan datang sendiri
Senantiasa diam akan tetapi dapat menyelesaikan semuanya

Offline TOKSHEIKH

 • Kedet Kanan
 • *
 • Posts: 30
 • Karma: +0/-0
 • Last Login:March 23, 2014, 10:00:58 AM
 • My Harmoni

 • Activity
  0%
Re: Soal Jawab Ilmu Tasauf & Tarekat
« Reply #5 on: February 03, 2014, 01:46:04 PM »
hihik  :cool: :cool:

Offline Puan Seri Serodja

 • Laksamana Muda
 • *
 • Posts: 3995
 • Karma: +0/-1
 • Gender: Female
 • Last Login:December 08, 2016, 07:56:51 PM

 • Activity
  0%
Re: Soal Jawab Ilmu Tasauf & Tarekat
« Reply #6 on: February 09, 2014, 11:33:52 AM »
sebab sekarang pesbuk senang..join group alfiqh...sebab suka sangat bebenor tentang fiqh ni, tak sangat nak menurun sahaja terbuka pada kritik dan posting menggetar jiwa, admin sangat cool dah menerangkan dengan jelas..ilmu dapat faham pun dapat..

tapi yang macam "aja:  lum ader..hik hik hik