!!

JOM DAFTAR

Kepada pelawat yang dihormati. Dimaklumkan bahawa Forum diskusi ini telah dibuka untuk pendaftaran.

Pelawat adalah disaran mendaftar bagi membolehkan pengaksesan forum sepenuhnya.  Untuk mendaftar sila klik "Register". setelah daftar tunggu approval admin. Semak dari masa ke masa inbox atau spam folder mailbox anda.

Pelawat hanya boleh melihat kategori dan tajuk topik sahaja.

JOM DAFTAR.

Oh ya...kalau nak 'donate' sila ke http://harmoni-my.org dan klik aje iklan dari nuffnang tu.....klik kat nuffnang bawah ni pun okay....Pak Ndak

CARI POSKODAuthor Topic: Siri Berkelahi Dengan Syaitan - Tok Awang Ngah  (Read 3441 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline abdullah azzam

 • Leftenan Madya
 • *
 • Posts: 296
 • Karma: +4/-2
 • Gender: Male
 • Last Login:July 08, 2017, 06:52:25 AM
 • Topic starter
 • Dakwah,Hijrah,I'dat & Jihad ..

 • Activity
  0%
Siri Berkelahi Dengan Syaitan - Tok Awang Ngah
« on: October 04, 2010, 11:35:36 PM »
DITIMPA BADI RUSA JANTAN ...

Tergerak juga di hati Mail Togok mahu membawa isterinya Kimah balik sahaja ke rumah, tetapi bimbing jua dia kalau keluarga isterinya akan salahkan pula dia. Memanglah dia berhak pada diri Kimah sebagai isterinya, namun dalam keadaan Kimah terbaring di katil hospital, dia perlukan juga pandangan sanak saudara. Manalah tahu perkara buruk berlaku, tentu siapa pun tidak boleh disalahkan.

Sudah lama sangat Kimah terlantar di katil hospital sejak hampir sebulan dimasukkan ke wad. Terpaksa juga Mail Togok bawa isterinya ke hospital dengan tidak memberitahu sanak saudara terlebih dahulu. Manalah dia dapat menahan sabar tatkala Kimah mengerang-ngerang di tengah malam menangung sakit kepala.

Sampai menghempas-hempaskan badan Kimah mengerang disebabkan kepalanya berdenyut-denyut sakit bagaikan ditusuk mata kapak. Memang Kimah sudah beberapa kali mengadu pada suaminya fasal kepalanya sakit tidak menentu. Apabila ditelan sahaja pil panadol sakit kepala itu hilang serta-merta.

"Ambilkan aku pil," keluh Kimah terkapai-kapai tangan disebabkan Mail Togok terkial-kial menyelak laci almari, tetapi tidak menemui apa-apa.

"Awak letakkan di mana? rungut Mail Togok setelah puas mencari pil yang diberitahu oleh isterinya.

"Takkan dah habis.. " gerutu Kimah menahan kesakitan yang kian menyesak. " Aku sendiri yang simpan dalam laci almari tu," tegas Kimah terketar-ketar tidak dapat mengangkat kepalanya.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (QS 2:216)

Offline abdullah azzam

 • Leftenan Madya
 • *
 • Posts: 296
 • Karma: +4/-2
 • Gender: Male
 • Last Login:July 08, 2017, 06:52:25 AM
 • Topic starter
 • Dakwah,Hijrah,I'dat & Jihad ..

 • Activity
  0%
Re: Siri Berkelahi Dengan Syaitan - Tok Awang Ngah
« Reply #1 on: October 05, 2010, 02:50:50 PM »
Terpaksa pula Mail Togok menyuruh anaknya cari di dapur. Boleh jadi Kimah terlupa disebabkan menahan kesakitan. Memang pil yang diberitahu oleh Kimah itu diletakkan dalam almari lauk di dapur. Cepat-cepat Senah bawakan pil berkenaan kepada emaknya.

Sebaik sahaja Kimah telan pil yang diunjukkan kepadanya, dia semakin menggelepar menahan sakit. Sebab itulah Mail Togok tidak sabar lagi dengan keadaan Kimah. Lantas dia memapah isterinya masuk ke kereta dan terus sahaja dihantar ke hospital.

Dalam masa seminggu sahaja Kimah terlantar di hospital, kulitnya yang putih kuning sudah berubah menjadi hitam bagaikan daun pisang dilayur. Tetapi doktor tidak memberi apa-apa penjelasan mengenai penyakit yang dihidapi oleh Kimah itu.

Sebab itulah saudara mara Kimah mula mendesak supaya Mail Togok membawa sahaja isterinya balik ke rumah. Tetapi Mail Togok bimbang sekiranya Kimah dibawa keluar sebelum pihak hospital putuskan supaya balik. Siapa yang akan merawat Kimah kalau dia berkeras meminta dikeluarkan sahaja dari hospital?

"Macam mana aku nak buat nie?" keluh Mail Togok meluahkan rasa resahnya kepada kawan sepejabatnya Ali Ranggi.

"Ah.. cubalah ikhtiar cara lain, " sengaja Ali Ranggi memberi perangsang kepada kawannya biar Mail Togok tidak mudah putus asa. Dalam saat demikian memang siapa pun mudah gelabah tidak menentu. Macam mana mahu tenteramkan hati apabila kenangkan isteri terlantar di hospital.
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (QS 2:216)